woensdag 29 mei 2013

De vrouw en het jongetje - Geert de Kockere

Dag iedereen!

Het vierde boek dat ik gelezen heb, is ‘De vrouw en het jongetje’ van Geert de Kockere. Het boek is geïllustreerd door Kaatje Vermeire.

Zoals de titel het al zegt, gaat het boek over een vrouw en een jongetje. Het jongetje is gefascineerd door de vrouw die hij dagelijks op haar balkon ziet staan. Ze is reusachtig groot en hij was er bijna zeker van dat ze kinderen opat. Hij fantaseert ook vaak over de grote vogelkooi achter haar gordijn, die groot genoeg was om kinderen in op te sluiten. Eigenlijk is het jongetje bang voor de grote vrouw, maar toch wordt hij door haar aangetrokken. Uiteindelijk overstijgt de nieuwsgierigheid zijn angst en leert het jongetje de vrouw beter kennen. Is ze net zo eng als hij het zich voorgesteld heeft?

Een mooi verhaal over vooroordelen en hoe die soms verschillen van de realiteit. Het verhaal gaat ook over bang zijn, ouderdom, eenzaamheid en vriendschap. De taal is eenvoudig en poëtisch.
Wat opvalt zijn de tekeningen in sepia-kleuren, die de juiste sfeer van het verhaal creëren. De tekeningen passen bij de tekst en vullen die soms aan. Af en toe gebruikt de illustrator rood en groen om een deel van een tekening te accentueren.

De vrouw en het jongetje is een ideaal boek om voor te lezen. De thema’s die dit boek behandelt zijn alledaags en zeker herkenbaar voor jonge kinderen.
De tekeningen vond ik in het begin heel sober en nogal saai. Toen ik het boek uitgelezen had, zag ik dat de tekeningen juist de sfeer creërden die bij het verhaal hoort.

Zoek je een boek om voor te lezen en waarvan de kinderen ook iets bij kunnen leren? Dan is dit boek zeker geschikt!

Groetjes
Juf Fayza

Geen opmerkingen:

Een reactie posten