zaterdag 25 mei 2013

De vrede van veelvraat

Mijn derde boek is 'De vrede van veelvraat'.

Koning leeuw is ten einde raad. Het gaat niet goed met zijn land. De grond staat kurkdroog  door gebrek aan regen. Iedereen in het land proberen te helpen om het land te herstellen maar tevergeefs.
Tot op een dag de koning een toespraak hield. Hij vertelde zijn landgenoten dat hij hulp gaat vragen bij hun buren. Hij zal hulp vragen bij koning veelvraat.
Samen met de minister van Voedsel gaat koning leeuw op weg.
Toen ze door het land van koning Veelvraat reden kregen ze terug hoop. Het land lag vol met lekkere taarten, brood, en zo veel meer.
Zonder dat de twee het opmerkten werden ze ingesloten door wachtsoldaten. Ze worden opgepakt en afgevoerd naar het Grote Plein.
Daar zat de allerdikste koning die je ooit hebt gezien.
Koning leeuw legt uit dat hij ook koning is en dat hij graag wat eten zou willen omdat zijn land droog staat.
Koning veelvraat gelooft dit niet. Een koning kan niet zo dunnetjes zijn. Hij beveelt zijn cipiers om de koning en de minister in de gevangenis te gooien. Maar de twee weten zich los te wurmen en rijden er vlug vandoor naar hun land. Schreeuwend zetten de dikbuiken de achtervolging in. Met de dikke koning achter hen. Die tonnen vol voedsel mee heeft voor zijn soldaten.  Maar ze zijn te dik! Hun paarden kunnen hun  niet dragen en de banden knapten van de vrachtauto's. Heel traag raken ze uiteindelijk toch vooruit maar koning leeuw en de minister zijn veel vlugger en kunnen de landgenoten waarschuwen. Als ze eindelijk toekomen lopen de landgenoten van koning leeuw op hen af. En voor ze het wisten zitten ze al op de etenskarren. Maar opeens kwam er nog een heel zwerm vogels met zaden toe. Dit samen met een enorme regenwolk.
De grond veranderde van een droge korst in een modderpoel en de wagens raakten vast.
Koning Veelvraat had er genoeg van! Hou op! roept hij. De leeuw gooit een vette roomtaart met aardbeien naar de koning. Hij walgt van de koning! Je kan karrenvrachten vol eten meenemen voor je leger maar wel geen kruimel voor een arm land.
Toen bedaarde de leeuw. Hij begon te glimlachen. U hebt ons toch geholpen! roept leeuw tegen de koning.
Door de tanks, de vrachtwagens en paarden is de grond keurig omgeploegd. Dit in combinatie met de zaden en de regen groeit er al groen omhoog.
Burp, zei koning Veelvraat.
'Vrede,' zei de leeuw.
'Hou op over vreten , ik krijg er maagkramp van.'
'Ik zei vrede,' sprak de leeuw met nadruk.
Vrede? Wat is dat voor iets? Kun je dat eten?'

Ik vond dit een heel mooi boek. De woorden zijn prachtig geïllustreerd met prenten.
Het is een heel mooi verhaal voor kinderen met een achterliggende betekenis.
Je kan er verschillende dingen uit afleiden.
Zo leren de kinderen dat als je goed en eerlijk bent het altijd weer goed komt. Zo leren de kinderen er ook uit dat delen met vriendjes een mooie handeling is.
Het is een heel leuk verhaal om in de klas voor te lezen. Zeker tijdens het thema vrede.

Ik raad het jullie allemaal aan om het te lezen.
Groetjes juf Cherry

Geen opmerkingen:

Een reactie posten