zondag 5 mei 2013

Daantje, de wereldkampioen


Als laatste las ik het boek ‘Daantje de wereldkampioen’ van Roald Dahl. Ik heb dit boek al eens gelezen als kind, maar las het nu nogmaals omdat ik het zo’n leuk boek vind.
Het boek is geschikt voor kinderen van 10-12 jaar. Ik persoonlijk, vind het boek ook nog geschikt voor oudere kinderen. Het is een zeer leuk verhaal over een jongen Daantje, en zijn vader. Samen wonen ze in een kleine woonwagen bij hun benzinepomp. De vader van Daantje is niet zomaar een vader. Het is de meest fantastische vader die er bestaat. Daantjes vader kan heel mooi verhalen vertellen en hij is heel creatief. Hij vindt altijd wel iets leuks om te doen! Op een dag vertelt zijn vader hem over het stropen. Vroeger ging Daantjes vader kalkoenen stropen. Dat is heel erg spannend. Je moet bij het stropen heel voorzichtig te werk gaan, omdat de jachtopzieners achter elke boom kunnen staan. Generaties lang zijn er verschillende methodes ontwikkeld om zo voorzichtig mogelijk kalkoenen te stropen. Die kalkoenen worden in meneer Hazel zijn bos grootgebracht, om later door heel belangrijke mensen te worden doorgeschoten. Omdat meneer Hazel zo’n vreselijk mens is, besluiten Daantje en zijn vader hem een lesje te leren. Daantje bedenkt een fantastisch plan om alle kalkoenen in één nacht te stropen, en dit net de dag voor de jaarlijkse jachtpartij voor belangrijke mannen ...

Wie al eens een boek van Roald Dahl heeft gelezen, zal zijn schrijfstijl zeker herkennen. Hij heeft zeer veel fantasie en de verhalen zijn altijd op een grappige manier geschreven. Het boek leest erg vlot en is onderverdeeld in 22 hoofdstukjes. De tekst wordt afgewisseld met leuke tekeningen van Quentin Blake. Het is ook zeker geschikt voor gebruik in de klas, zowel voor leesgroepjes als in de les. Het boek is ook geschikt voor moeilijkere lezers, al zal de dikte hen misschien afschrikken.

Ik wil jullie dit boek, en vooral de schrijver sterk aanraden. ‘De GVR’, ‘Mathilda’, ‘De reuzenperzik’, ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ en ‘de heksen’ zijn ook stuk voor stuk fantastische boeken. Ik vind dat elk kind minstens één boek van Roald Dahl moet gelezen hebben. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten