dinsdag 9 april 2013

Over tijd


Het laatste boek dat ik las was ‘Over tijd’ van Dirk Bracke, toen ik zelf een tiener was heb ik alle boeken van hem verslonden bij manier van spreken, ik las niets liever, vandaar de keuze om ook nog eens een verhaal van hem op te zoeken. Het boek is geschikt  voor jongeren vanaf 12 a 13 jaar, maar ikzelf vind dat nogal jong, omdat het boek toch handelt over een realistisch en som hard thema, ik zou het aanraden aan iets oudere tieners.


Het verhaal gaat over Dorien, ze raakt op 15-jarige leeftijd ongewenst zwanger. Na een korte twijfeling kiest ze voluit voor haar kindje, maar dat is dik tegen de zin van haar moeder, door die keuze maakt ze de breuk met haar moeder.
Door dat ze niet meer naar haar moeder wil moet ze wel een andere oplossing zoeken, zo komt ze terecht in een opvangtehuis voor (toekomstige) tienermoeders. Daar voelt ze zich thuiskomen maar ze komt er in contact met alle gevoelens waarover een mens beschikt, ze wordt heen en weer geslingert tussen alle gevoelens maar ze komt altijd terug bij 1 oplossing: haar kind.

Na de geboorte van haar kindje –Aïsha – raakt Dorien na enkele maanden verliefd op Martin, ze gaat een rooskleurige periode in maar na een tijdje moet ze op haar passen beginnen letten, Dorien doet er alles aan om Martin haar grote geheim niet te vertellen, en zo raakt ze verstikt in haar eigen web van leugens.

Nu denken jullie waarschijnlijk dat Dorien haar geheim haar kindje in, maar eigenlijk draagt ze nog een groter geheim met zich mee, iets wat het soms moeilijk maakt om Aïsha altijd graag te zien…

Het verhaal handelt over verschillende ingrijpende onderwerpen, Dorien is jong, ze wil vrij zijn, ze wil dromen hebben en die het liefst nog laten uitkomen. Het verhaal bevat ook veel liefde en als tegenstelling evenveel verdriet. En natuurlijk is Dorien een tiener die volwassen moet worden, en dit verhaal is het bewijs dat het bij iedereen met vallen en opstaan gebeurt, al zijn de vallen bij de ene een pak harder dan bij de andere.

Ik raad het boek zeker en vast aan!

Groetjes

Juf Liza!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten