zaterdag 6 april 2013

Morgen is hij weg


Hallo allemaal

Graag geef ik u een leuke boekentip voor kinderen van de tweede graad.

Het boek is geschreven door Do Van Ramst. Het boek is pover geïllustreerd door Harmen Van Straaten. Het boek telt 44 pagina’s en eerder geschikt voor kinderen van de tweede graad. De echtscheidingsproblematiek die er aanbod komt en de vele vragen die kinderen stellen als ouders uiteen gaan worden belicht. Een aanrader voor kinderen die in deze problematiek verkeren, maar ook voor andere kinderen die misschien door het lezen van het boekje, hun vriendje beter begrijpen.

Het boek vertelt uit de ogen van een elfjarig meisje Lena dat te horen krijgt van mama dat papa morgen weg is. Samen met haar broer krijgt ze dit te horen. Haar broer die zeven jaar is en graag voetbalt net als de papa. Lena die het maar niks vindt dat dit wordt verteld op de leukste dag van de week, de zaterdag. Ze weet dat papa en mama vaak ruzie maken en hoort mama vaak de mindermooie woorden spreken tegen papa. De woorden: “Morgen is hij weg” worden herkauwd door Lena. Ze neemt haar dierenknuffels in haar kamer en probeert met hen een gesprek te vormen. Een gesprek terwijl vader buiten voetbalt met Stef. De aard van het gesprek is net alsof de ouders werkelijk aan het woord zijn en alle vragen beantwoorden die het kind voor zichzelf wil beantwoord krijgen. Het kind overweegt en vergelijkt met Lander, wiens ouders ook gescheiden zijn en welke voordelen dit met zich meebrengt. Lena sluit zich daarvoor op in haar kamer en wil even alleen zijn. Dit gebeurt ook vaak in de realiteit dat de kinderen eventjes willen bezinnen en alles op een rijtje zetten.

Een nadeel van het boek is mijn inzien dat een elfjarige zich met haar knuffel terug trekt en er een gesprek mee aangaat. Realistischer zou misschien zijn het meisje de leeftijd van negen jaar te geven. Te meer dat het boek geschikt is voor de tweede graad. Ze zien dan eerder kinderen van hun leeftijd, met dezelfde problematiek en dezelfde interesses.

Veel plezier!

Juf Eveline

Geen opmerkingen:

Een reactie posten