vrijdag 12 april 2013

Een genie met dyslexie - Anja Cocquyt


Welkom lezers van deze blog

Wij, studenten voor lager onderwijs, weten dat er in elke klas iemand zit met problemen voor bepaalde vakken. Het is aan ons, leerkrachten, om deze leerlingen te stimuleren om verder te doen en het leren leuk te maken. Het boek toont ons aan dat dit heel belangrijk is voor de leerlingen en voor de sfeer in de klas.

Even de korte inhoud: Tim verliest zijn oma op de dag dat hij een nieuw buurmeisje krijgt. Het meisje is luidruchtig, grappig en is dol op schilderen. Rika is heel slim, maar ze verbergt iets. Die ‘iets is namelijk dyslexie. Dit wil ze geheimhouden. Als Tim ontdekt wat het is, doet hij er alles aan om haar te helpen. Hij ontdekt dat haar idool ‘Einstein’ ook dyslexie had. Hij was een genie. Je kan je dromen dus altijd waarmaken, als je het zelf wil.
Het boek toont duidelijk dat er een vriendschap ontstaat tussen de luidruchtige Rika en de timide Tim. Het is een mooi verhaal die aantoont dat mensen niet bij de pakken mogen blijven zitten als ze een probleem hebben. Rika kan veel onthouden en daardoor lijkt ze voor Tim een echte genie. Alleen lukt het lezen en schrijven haar niet zo goed. Het is belangrijk dat leerlingen hun problemen ook onder ogen zien in de plaats van het steeds te camoufleren en weg te stoppen.

Het boek vind ik een aanrader voor leerkrachten in spe. Het toont aan dat wij moeten openstaan voor de problemen van de leerlingen. We zijn zeker dat we deze zullen krijgen eens we in het onderwijs staan. We moeten opletten dat we leerlingen niet alleen beoordelen op hun schoolse prestaties en dat ook leerlingen dat zelf niet doen. Achteraan het boek staat er ook nog een ‘dyslexie survivalgids’. Het is een boek dat aan kinderen uitlegt wat dyslexie betekent. Je leest hier enkele kleine recensies over het boek: http://www.bol.com/nl/p/de-dyslexie-survival-gids/1001004007160261/.

Het verhaal toont aan dat iemand die ‘vreemd’ doet, een reden heeft om zo te doen. De achtergrond zoeken, is de boodschap!

Hebben jullie al spannende verhalen uit de klas die gelijkaardig lopen zoals in het verhaal?
Laat het ons zeker weten!

Groetjes

Juf Loes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten