vrijdag 12 april 2013

Jong en nieuw leven,
U kunt het in het verhaal beleven.
Behandelt kleuren, ezelsbruggetjes, geboorte en verlies.
En taalkundige creaties.
Lieve Woepie,
In de mand liggen 4 puppy's, joepie!
Eentje is heen gegaan,
Neen, het verhaal is nog niet gedaan.
Trouwe huisdieren worden graag gezien,
Ja het boek krijgt een tien op tien.
En daarom... dit acrostichon.



Waarom krijgen jullie een creatieve verwerking van het boek? Het verhaal zelf is een creatie.
Spelen met taal is een belangrijke eigenschap in het verhaal. Als er boodschappen worden gedaan, als je nog veel moet doen en niet weet met wat je moet beginnen, leuke zinnetjes die je wilt onthouden... worden op een blaadje geschreven. Als je deze briefjes zou bundelen, kan je nog een leuk resultaat bekomen. In het verhaal staan leuke kattebelletjes van het kleine meisje, die de hoofdrol speelt.

Daarnaast komen ook nog andere zaken aan bod. Het eerste hoofdstuk behandelt de regenboog, waar de ROGBIF-kleuren centraal staan. Dit is leuk om aan te brengen in een les beeld. Het volgend hoofdstuk behandelt ezelsbruggetjes. Dit kan in de lessen Nederlands besproken worden zodat de leerlingen dit toepassen bij andere lessen. Ook taal komt erin voor. De woorden 'ja' en 'neen' in Frans, Engels, Spaans, Nederlands en ook in de taal van Jubelientje zelf. Hoe zouden jullie 'Ja' en 'Nee' verwoorden in jullie eigen taal?

In het boek gaat het vooral om de hond Woepie. Deze zwangere hond komt op bezoek bij de oma van Jubelientje. Het meisje gaat 's nachts slapen bij de mand van de hond om de bevalling mee te maken. Hoe fascinerend is het niet als je huisdier kleintjes krijgt? Voor een kind kan dit zelfs 'magisch' genoemd worden. Zij vertellen graag over alles wat hen interesseert en het is aan ons om dit ook te stimuleren in de lessen.




In onderstaand filmpje horen jullie de schrijver over het boek vertellen.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=JQVxhTmZFJI

Veel kijk- en leesplezier!

Groetjes

Juf Loes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten