zaterdag 6 april 2013

De weg naar school


Dag lieve mensen

Graag een boekentip voor een avontuurlijke jongere.

“De weg naar school”, een kinderboek geschreven door Kolet Janssen met tekeningen verzorgd door Mark Janssen.
Op de flap van het boek staat vermeld dat het te lezen is door kinderen vanaf zeven jaar. Gezien de doorlopende tekst en de lijvigheid van het boek, die zou geschikt zijn voor zevenjarigen, zou ik het eerder laten thuishoren bij achtjarigen. Het kan natuurlijk altijd gegeven worden aan de goede jongere lezer, maar het is niet de bedoeling dat het kind afknapt bij het lezen omdat het te lang duurt voordat het boek uit is.
De illustratie op de voorzijde van het boek laat zien hoe de jongen blijgezind, alleen naar school gaat zonder begeleiding van zijn mama. Dit laat aanvoelen dat het kind groot wordt. Dit laat de lezertjes misschien ook aanvoelen dat ze ouder worden en al meer kunnen en mogen. Een verhaal uit het leven gegrepen van het kind.

Marnik moet alleen naar school toe omdat mama het niet haalt en het te koud is om te voet met kleine zus naar school te wandelen. Voor Marnik een heel avontuur met veel leuke dingen.
Marnik ontmoet er Lowie. Lowie is een oudere man die problemen heeft. De kat heeft in de boom geklommen en kan er niet meer uit. De dappere jongen haalt de poes uit de boom en krijgt als beloning een stukje vers wit brood.
Na een flink stuk te hebben gewandeld ontmoet hij Kinza, een klasgenootje. Kinza wil niet naar school omdat ze niets kan vinden over haar hobby. De leerkracht gaf de opdracht om iets mee te brengen die hun hobby illustreert. Het meisje heeft geen echte hobby en vindt dat ze niet naar de klas kan. Marnik brengt haar op ideeën en blij gemutst gaan ze samen door.
Ze zien een wanhopige student op zijn mooie fiets schoppen. Zijn sleuteltje van zijn fietsslot was in een keldergat gevallen. Door hun spitsvondigheid kan het kleine dappere meisje het sleuteltje grijpen. De student is gelukkig en de twee vriendjes worden beloond.
Op hun weg lopen ze ook een dakloze te lijf die zich voordoet als profeet. De vuile man houdt de kinderen tegen. Ze komen terug weg door hem een boterham te geven.
Zo moeten ze op hun weg de koffieverkoper bijstaan. Deze jonge man heeft geen suiker meer en de twee vrienden nemen de zaak even over.
Wat verder moeten ze door een bos waar ze een gewonde duif vinden. Ze bellen aan bij een Marokkaanse vrouw. Haar man, duivenliefhebber, verzorgt de gewonde duif en de vrolijke kinderen kunnen terug verder.
Eindelijk komen ze aan de schoolpoort aan. Daar krijgen ze niet de tijd om hun verhaal te doen. Marnik droomt weg van zijn vele avonturen deze voormiddag tot ongenoegen van de meester.
’s Avonds is hij later thuis dan voorzien en mama heeft eveneens niet de tijd om te luisteren naar zijn verhaal. Zijn kleine zusje krijgt wel het hele verhaal te horen en is er rustiger door. Vanaf nu weet hij wat hij voor haar betekent en weet de kleine zus dat ze een schat van een grote broer heeft.
Eén grote troef heeft hij nu wel in handen, mama vertrouwt hem, hij mag verder alleen naar de klas én hij is in staat om voor zijn kleine zus te zorgen.
Een heel leuk boek waar de zelfwaarde van een kind mee vergroot. Het avontuur in het boek is leuk meegenomen en houdt voor de kinderen een zekere spanning met zich mee. Ze kunnen zich inleven in het verhaal.

Fijne dag

Juf Eveline

Geen opmerkingen:

Een reactie posten