woensdag 17 april 2013

Vals

Het derde boek dat ik gelezen heb is van Carry Slee, met de titel Vals.

Het gaat eigenlijk over het beroep dat wij later willen worden, namelijk leerkrachten lager onderwijs. Ik vond het boek zelf enorm spannend en heb het dan ook in één keer uitgelezen. Het is een leuk boek met humor. Ik denk wel dat het meer geschikt is voor de bovenbouw.

Kai is de hoofdpersonage in het boek en krijgt een vervangjuf. Haar naam, juf Suikertoetje en uitstraling zorgt ervoor dat iedereen gek is van haar. Tot meneer de directeur, na haar voorstelling de klas verlaat. De juf verandert helemaal in een gemene juf.

De leerlingen mochten vertellen over hun weekend. Als het de juf niet aanstond, brulde ze op de leerlingen en schold ze uit. Als ze dat niet deed, dan vertelde ze iets heel gemeen in je oor. Kai wist niet wat ze vertelde. De kinderen die het te horen kregen gingen al wenend naar hun plaats. Niemand van de kinderen wou het ook maar doorvertellen wat ze zei.

Kai besloot dat het niet langer meer kon en stapte samen met enkele andere klasgenoten naar de directeur. Hij geloofde niet van wat de kinderen hem kwamen vertellen. Dus was het aan Kai om het op een andere manier op te lossen. Alleen wist hij nog niet echt hoe.

Op een avond kon Kai niet slapen van de enge verhalen van juf Suikertoetje. Dus schreef hij zelf een verhaal over haar. Hij verzon een monster dat heel graag gemene juffen en meesters opat. Het monster kon zich in het totaal 15 keer veranderen van gedaante.

Kai had kennelijk nog nooit gehoord van de verhaalaanblazer. Dat is een persoontje die steeds op zoek gaat naar spannende verhalen. Als hij een goed verhaal vindt, dan blaast hij het aan. Op die manier is het verhaal echt tot leven gekomen. En zo, werd Kai op een ochtend wakker met een monster naast zijn bed dat enorm graag gemene juffen of meester opeet.

Enkele mensen hadden het monster al ontdekt, dus kon Kai niet anders dan toegeven dat het zijn verhaal was. Maar niemand geloofde hem. Hij gaf zijn verhaal aan een professor. Hij mocht verklaren of het monster echt uit zijn verhaal kwam. Uiteindelijk gaf de professor Kai gelijk. Het monster kwam uit zijn verhaal.

Als straf moesten de kinderen op zoek in de bibliotheek naar een boek over een gemene juf. Kai vond zo een boek. Maar het vreemde was dat er in de tekst bepaalde woorden weggelaten werden. Dit wou zeggen dat het verhaal ook was aangeblazen. En waarschijnlijk was de juf uit het boek, juf Suikertoetje.

Op het einde van het verhaal wordt juf Suikertoetje opgegeten door het monster uit Kai zijn verhaal. Dit is een hele opluchting voor hem.

Leesgroetjes
juf Steffi

Geen opmerkingen:

Een reactie posten