dinsdag 9 april 2013

Missen is moeilijk, Bart Moeyaert


Missen is moeilijk
Bart Moeyaert

Op het palmares van deze Vlaamse schrijver vinden we heel wat werken terug. In 2008 herwerkte hij 3 oudere werken en bundelde ze in het boek 'Missen is moeilijk'. Drie verhalen die je telkens meenemen op drie verschillende tochten waarin een gemis voorkomt. Ieder gemis is anders en iedereen gaat er op zijn manier mee om.

Voor altijd, altijd.
Het eerste verhaal gaat over een klein meisje, Nanne. Wanneer ze in de winter met haar zus naar het meer gaat om te schaatsten ziet ze aan de waterkant een vrouw zitten. Iedereen in het dorp vindt de vrouw raar. Nanne besluit toch even de kijken of alles goed gaat. Nog voor ze iets kan vragen snauwt de vrouw haar af. Nanne probeert toch een gesprek met haar aan te gaan, maar de vrouw praat altijd maar weer over Tasja Mei. Ze zingt er zelfs liedjes over, al klinken die niet erg vrolijk en opgewekt. Ze zegt dat Tasja Mei nooit meer terugkomt, dit snapt het meisje niet echt. Ze probeert de vrouw gerust te stellen en vertelt over haar kat die ooit weg was, maar toch terugkeerde. De vrouw wordt hier niet gelukkiger door, maar Nanne begrijpt niet wat ze fout zei. Wanneer ze later te weten komt dat de vrouw treurt om haar dochtertje dat verdronken is, schrikt Nanne erg. Ze is misschien nog wat te klein om te begrijpen dat Tasja weg is voor altijd.

Echt weg is niet zo ver
Echt weg is niet zo ver vertelt het verhaal van Roos en haar gezin. Een leuke thuis kunnen we dit niet echt noemen. Er wordt regelmatig geroepen, zeker wanneer papa wijn heeft gedronken. Wanneer Roos op een ochtend wakker wordt is papa nergens te vinden en hangt mama vrolijk de was op. Roos weet niet goed wat er aan de hand is. Haar zus vertelt haar dat papa weg is, maar niet voor altijd en dat alles beter wordt. Ze probeert het te begrijpen maar toch dringt het niet tot haar door wat er gebeurt. Roos besluit dan maar wat de gaan ronddolen en komt Kriek tegen. Kriek vertelt over Peter, een jongen de bij hen op de boerderij werkt. Ze vertelt ook over smachten en dan beseft Roos opeens dat ze papa heel erg mist.

Die steeg van ons
In dit verhaal komt gemis minder aanbod, het gaat eerder over iets te kort hebben. Een meisje dat goed kan tapdansen woont in een steeg waar eigenlijk niet zoveel te beleven valt. Op een dag komt er een nieuw gezin wonen met een zoon, Arjan . De jongen blijkt bijzonder getalenteerd te zijn in zingen. Iedereen spreekt vol lof over hem. Wanneer er een buurtfeest plaatsvindt, mogen de jongen en het meisje samen een optreden geven. Hij zingt en zij danst. Al gauw heeft het meisje door dat niemand naar haar kijkt, maar iedereen alleen maar oog heeft voor het engelengezang van de jongen. Na het optreden kwam een man in een duur pak op hem afgestapt. Hij zei dat hij van hem een ster zou maken. En niet veel later reed Arjan in een dure auto de steeg uit, voorgoed.

Bart Moeyaert gaat geen thema uit de weg. Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en is geschreven in eenvoudige taal die kinderen gemakkelijk begrijpen. Niet veel jeugdboeken gaan over thema’s als de dood, moeilijke situaties thuis of het ervaren van problemen met anderen. Door zo een thema’s te behandelen in jeugdboeken worden de onderwerpen toegankelijker en zullen kinderen misschien minder bevreesd zijn om hierover te praten, want missen is moeilijk en gaat niet zomaar voorbij.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten