zaterdag 6 april 2013

Luna en Fien

Dag iedereen

Hier ben ik weer. Nu met een boek voor beginnende lezertjes die dromen van avontuur met een lieve oma of opa.

“Luna en Fien” is een boek geschreven door Brigitte Minne en Etienne Bruneel deed de tekeningen. Het is geschreven voor beginnende lezertjes vanaf eind eerste leerjaar, begin tweede leerjaar. 

Het verhaal handelt over Luna en Fien wat de titel je al doet vermoeden.

Luna is een meisje dat samen met haar ouders verhuist van de stadsflat naar een huis met een tuin. Daar komt ze in contact met Fien. Luna beschouwt Fien als een oude heks. Na een kennismaking merkt Luna dat Fien het best goed met haar voor heeft. Ze worden dikke vrienden. Luna mag Fien helpen en samen bouwen ze een boomhut. Luna mag met Fien op reis, ze wordt verwend. Fien wordt door Luna ook verwend, zeker als Fien op haar verjaardag zelfgemaakte bloemen van Luna krijgt.
Beide mensen hebben elkaar gevonden en hun vriendschapsband kan niet meer stuk.

Een leuk verhaal voor kinderen die samen met oma of opa iets doen. Fien is als het ware de grootouder van Luna. Ze beleven vele leuke dingen en dit maakt het voor hen beide zo mooi en zo plezant. Best herkenbaar voor kinderen die ook leuke dingen doen met hun grootouders.
De mooie illustraties vertellen als het ware het verhaal mee. Je ziet wat er gebeurt. Voor kinderen die het wat moeilijker hebben om te lezen, maken de beelden het voldoende boeiend om toch verder te lezen. De emoties die worden getoond, laten het kind toe om misschien zijn/haar emoties te verduidelijken. De eerder onaantrekkelijke vrouw wordt haar hartsvriendin. De eerste indruk die kinderen hebben kan belangrijk zijn, maar kan nog wijzigen. Men mag niet te vlug oordelen. De oude vrouw blijkt heel sympathiek te zijn en de steun en toeverlaat voor Luna.
Om wat realistischer te zijn was het misschien wel beter om de vrouw niet in bikini voor te stellen als ze op het strand zit. In het begin van het boek wordt ze voorgesteld met sokken en heel oude pantoffels. Om nu deze persoon te kleden in bikini is ver gezocht, een badpak had haar beter gestaan.
Luna en Fien een aanrader voor jonge kinderen, net zoals zoveel boeken van Brigitte Minne.

 

Geniet er van!

 

Groetjes

Juf Eveline

Geen opmerkingen:

Een reactie posten