vrijdag 12 april 2013

Lara


Ik heb het boek ‘Lara’ van Inez van Loon gelezen.
Het is een boek dat mijn zus heeft gewonnen bij schrijfwedstrijd ‘de junior journalist’ van Davidsfonds. Daarom dacht ik dat dit een goed boek zou zijn.

Het boek vertelt het verhaal van 2 Russische meisjes. Grootvorstin Olga is de dochter van de laatste tsaar van Rusland. Olga leidt een fantastisch leventje. Haar familie is rijk en ze heeft niets om zich zorgen over te maken. Wanneer het volk zich tegen de tsaar keert, beginnen de problemen. Rusland verklaart de oorlog aan Duitsland en duizenden Russen worden naar het front gestuurd. Olga moet samen met haar mama en haar oudste zus helpen de gewonden verzorgen. Het laatste wat we van Olga horen, is dat ze samen met haar familie naar het koude Siberië wordt getransporteerd. Op het einde van het boek staat er wat er daar echt gebeurd is. In 1918 kwam de 22jarige Olga, samen met haar hele familie aan haar einde in Siberië.

Het tweede hoofdpersonage is Lara. Ze is een arm meisje die leeft in het communistisch Rusland. Haar tante Irina is werkster in het Alexander Paleis, waar vroeger de tsaar en zijn familie woonden. Wanneer Lara’s tante een ongelukje krijgt, gaat Lara mee om haar te helpen. In de slaapkamer van  de grootvorstinnen ontdekt ze het dagboek van Olga. Er blijken heel wat dingen te zijn die Lara nog niet weet …

Het boek ‘Lara’ is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. Het verhaal speelt zich af in de geschiedenis van Rusland. Ik denk dat kinderen uit de lagere school dit nog niet helemaal zullen begrijpen. Het boek is zeer geschikt voor kinderen die van geschiedenis houden, maar ook kinderen die niet van geschiedenis houden, kunnen het boek zeker lezen. Het is een mooi verhaal dat wordt verteld vanuit het standpunt van 2 jonge meisjes. Meisjes van rond de 12 jaar zullen er zichzelf ook in herkennen.

Ik denk dat dit boek iets moeilijker in de klas te gebruiken is. Het is een erg dik boek (266 p.) en het is soms nogal ingewikkeld. Er kan zeker wel eens een fragment uit dit boek gebruikt worden in een geschiedenisles. Dit verhaal maakt geschiedenis voor kinderen veel interessanter. Het is dus zeker een aanrader!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten