zaterdag 6 april 2013

De ekster


Dag iedereen

Wie leest er graag, wie houdt van een mondje geschiedenis, wie is niet bang om mee in het avontuur te zitten? Ga mee met de ekster doorheen de geschiedenis.
De ekster is een boek geschreven door Karel Verleyen. Het verhaal van “De ekster” speelt zich af in het midden van de negentiende eeuw.

Henri, een veertienjarige jongen groeit op in een arm gezin. Als de baron voor de zoveelste keer de pacht van de hoeve verhoogt, vlucht het gezin. Ze willen naar Amerika. Via Antwerpen gaan ze naar Amerika. Ze hebben kaartjes voor de tocht. De kaartjes blijken waardeloos te zijn.

Henri wil echter naar Amerika en is vastberaden dit te doen. Hij wil zijn vriendinnetje Trientje zien.
Op het schip beleeft hij samen met Kakker, zijn ekster, vele avonturen. Hij ontmoet eveneens een professor die hem talen leert. Samen met Trientje krijgt hij onderdak bij de professor.
Hij kan studeren en wordt jurist. Na vijftien jaar komt hij terug naar Antwerpen en ontmoet er zijn familie.
Henri is één van zovelen die vlucht naar Amerika en één van de weinigen die het goed stelt.

Het is een aanrader voor kinderen van de derde graad die graag iets meer willen weten over de geschiedenis. Hoe het er allemaal vroeger aan toe ging en hoe je als arm kind moeilijk uit je situatie kon komen. Het verhaal speelt zich grotendeels af op een schip en dit laat toe om de kinderen het avontuur die je op een schip kan beleven te beleven.
Het boek telt 136 pagina’s en leest vlot.


Groetjes

Juf Eveline

Geen opmerkingen:

Een reactie posten