dinsdag 9 april 2013

Knaap, Geert De Kockere


Knaap
Geert De Kockere

Knaap wordt geboren op een dag waarop nog heel wat andere jongetjes werden geboren. Meteen viel op dat hij anders was. Ook zijn ouders hadden het gezien. Er werd hen gezegd veel geduld te hebben. De moeder en de vader spraken er regelmatig met elkaar over en kwamen tot de vaststelling dat ze niet zo veel geduld hadden en al zeker geen geduld op overschot. Ongeduld was er wel.

Het boek valt meteen op door zijn bijzondere kaft. Een abstracte vogel siert de flap en wanneer we het boek vluchtig doorbladeren worden de vogels alsmaar kleurrijker. Niet alleen de kaft is bijzonder, ook het boek zelf. Het boek is anders door de manier waarop het is geschreven. Een vader en een moeder voeren een dialoog die op een poëtische manier is neergeschreven. Ze vertellen het verhaal over hun zoontje dat werd geboren en waarvan meteen opviel dat hij anders was. Hij was bijzonder. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar en snijdt meteen een moeilijk thema aan. Dat iedereen anders is, dat weten kinderen ondertussen ook. Toch heb je ook mensen die eruit springen.

Ik vind het boek een aanrader voor kinderen die moeite hebben met lezen. Slechts twee personages komen in het boek voor, een vader en een moeder. Er is voldoende afstand tussen de regels zodat kinderen met dyslexie makkelijk het onderscheid tussen de zinnen zien. Door de afstand lopen de zinnen minder door elkaar. Kinderen die bovendien creatief zijn, zullen dit boek ook kunnen smaken. De kleurrijke vogels in prachtige kleuren prikkelen de kunstenaar in jou. Dit boek zet aan tot lezen en een brede verwerking is mogelijk! Een toppertje dus! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten