woensdag 20 maart 2013

Het pest actieplan - Guy Didelez

Hallo leesfanaten!
 
Het eerste boek dat ik jullie zal voorstellen is ‘Het pest actieplan’ van Guy Didelez.
Zoals de titel reeds laat blijken, is ‘pesten’ het centrale thema van dit boek.
 
Guy Didelez vertelt het verhaal van een Turks meisje, Özlem. Özlem komt terecht in een nieuwe klas, waar Emma haantje-de-voorste is en altijd de beste resultaten behaalt. Maar al snel blijkt dat Özlem heel goed opstellen kan schrijven, zelfs nog beter dan Emma. Emma voelt zich vernederd en neemt op alle mogelijke manieren wraak op het Turks meisje. Heel de klas staat aan Emma’s kant, behalve Tim. Tim is een jaartje ouder en begrijpt niet waarom Özlem gepest wordt. Hij neemt het voor haar op, maar niet zonder gevolgen. Wanneer Emma het dagboek van Özlem leest, krijgt het verhaal een onverwachte wending...

'Het pest actieplan' is een boek dat elke leerling zeker gelezen moet hebben. Voor leerkrachten kan dit boek een belangrijk vetrekpunt zijn om het onderwerp pesten in de klas te bespreken.

Guy Didelez schetst een duidelijk beeld over pestgedrag en de gevolgen ervan. In het verhaal zijn de gedachten en gevoelens van alle betrokken partijen duidelijk verwoord. Je zou verwachten dat de slachtofferrol benadrukt zal worden, maar dit is niet het geval. Als lezer krijg je de kans om je in elke rol in te leven, zowel deze van pester, slachtoffer, meeloper als buitenstaander. Vele jonge lezers zullen zich waarschijnlijk in het verhaal kunnen terugvinden.
Het boek leest heel vlot en het taalgebruik is meestal eenvoudig.
Wat mij opviel, is de ruimte die de auteur vrijlaat voor de eigen invulling van de lezers. Ook het einde laat de lezer toe om na te denken over het verhaal en om eigen gedachten te vormen.

Jonge lezers vanaf 9 jaar kunnen dit boek gemakkelijk zelf lezen.
'Het pest actieplan' is een zeer aangrijpend, vlot geschreven en realistisch verhaal over pesten. Het boek werd in een al even mooi toneelstuk bewerkt, dat reeds voor vele scholen werd opgevoerd.

Een echte aanrader dus!!
Heb jij dit boek ook gelezen en deel je mijn mening, of denk je er helemaal anders over?
Laat het mij zeker weten, reacties zijn altijd welkom!


Groetjes

Juf Fayza

 

1 opmerking:

  1. Goeiemiddag Fayza!

    Ik heb dit boek ook gelezen.
    Ik deel je mening zeker en vast. Zoals je al hebt gezegd, je kan in het verhaal duidelijk de gevoelens en gedachten van de beide partijen lezen.
    Wat me erg aangreep is het gedrag van Emma. Dat iemand zo ver kan gaan in het pesten van iemand (denk aan 'mama's buik'), is helaas nog altijd de harde realiteit.
    Dit boek is zeker en vast een aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen